Agricultural Engineering, Volume 53 (2021)

KVIEČIŲ GRŪDŲ RŪŠIAVIMO ORO SRAUTE TYRIMAI (Investigation of Wheat Grains Sorting in Air Flow)

Kasparas Gerdauskas, Edvardas Vaiciukevičius
Vytauto Didžiojo universitetas

Abstract

Šiame straipsnyje pateikti 2020 metais atlikti kviečių ,,Skagen‘‘ tyrimų rezultatai. Tyrimo metu buvo analizuojamos pastovaus skerspjūvio, platėjanti ir siaurėjanti rūšiavimo kameros. Buvo tiriamas oro srauto greičio kitimas šiose kamerose, taip pat atlikti kviečių grūdų rūšiavimo tyrimai keičiant tiekiamo oro srauto greitį, kviečių srautą, bei kamerų posvyrio kampą. Tyrimų metu nustatyta, kad siaurėjanti kamera yra pritaikyta mažesniems grūdų srautams, lyginant su tiesia ir platėjančia kamera, kai oro srauto greitis yra vienodas. Galima teigti, kad platėjančioje kameroje reikalingas mažesnis oro srauto greitis, norint pasiekti toki patį našumą ir kokybę, lyginant su kitomis kameromis.

Rekomenduojami parametrai norint pasiekti geriausią grūdų sklaidą platėjančioje kameroje: tiekiamas grūdų srautas q = 8-10 kg·min-1, o oro srauto greitis v = 10 m·s-1; pastovaus skerspjūvio kameroje: tiekiamas grūdų srautas q = 12 kg·min-1, o oro srauto greitis v = 12 m·s-1; siaurėjančioje kameroje: tiekiamas grūdų srautas q = 4 kg·min-1, o oro srauto greitis v = 11 m·s-1 arba, kai tiekiamas grūdų srautas q = 8-10 kg·min-1, o oro srauto greitis v = 12 m·s-1.

Keyword(s): kviečiai, rūšiavimas, oro srautas, rūšiavimo kameros


Full Text: PDF



DOI: http://dx.doi.org/10.15544/ageng.2021.53.2

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
830 views

Agricultural Engineering ISSN 1392-1134 / eISSN 2345-0371

This journal is published under the terms of the Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Unported License. Responsible editor: Dr A. Žunda.